ZAKAJ IN KAKO POGOSTO JE POTREBNO ZAMENJATI OLJE VAŠEGA AVTOMOBILA?

Menjava olja je verjetno najpomembnejši del rednega vzdrževanja katerega koli vozila. Med menjavo olja se staro olje vzame iz motorja vozila. Nadomešča se z novim, svežim oljem. Običajno se hkrati zamenja tudi filter motornega olja.

Ste se kdaj vprašali, zakaj morate zamenjati olje v avtu?

Avtomobilski motorji imajo veliko gibljivih delov. Ko se ti deli premikajo in drgnejo drug ob drugega, sila trenja ustvarja toploto. Olje maže motor in absorbira toploto, tako da lahko notranji deli učinkovito delujejo brez pregrevanja.

Sčasoma se motorno olje pokvari in izrabi. Ko se to zgodi, postane manj učinkovito pri mazanju motorja in absorbiranju toplote. Kot lastnik avtomobila je vaš cilj zamenjati olje v motorju, preden se pokvari in povzroči večje težave z motorjem.

Menjava olja je le ena izmed številnih manjših težav pri lastništvu avtomobila, vendar so ključnega pomena za ohranjanje dobrega stanja avtomobila. Če olja ne zamenjate pravočasno in z ustreznimi izdelki, lahko to razveljavi garancijo vašega avtomobila.

Kako pogosto je treba zamenjati olje?

Časovni interval za menjavo olja je odvisen od avtomobila, njegove starosti in voznih navad lastnika avtomobila.

Obstajajo trije glavni “priporočeni” intervali za menjavo olja, ki temeljijo na dejavnikih, značilnih za vas in vaš avto.

Olje zamenjajte vsakih 5000 km

Če je vaša vožnja običajno sestavljena iz mestne vožnje (vožnje dolge 16 kilometrov ali manj), razmislite o menjavi olja približno na vsakih 5000 km iz dveh razlogov:

  • vaš motor se namreč ne segreva dovolj, da bi izločil kondenz, ki se nabira v sistemu. To lahko povzroči hitrejšo razgradnjo olja;
  • večina obrabe motorja vašega avtomobila nastane, ko zaženete avto. Vožnja na kratke razdalje je tista, ki najbolj obremenjuje vaš motor, saj se ta ne segreje dovolj. Pogostejše menjave olja bodo pomagale zmanjšati škodo.

Olje zamenjajte vsakih 10.000 do 15.000 km

Ta razdalja je priporočena v priročnikih večine avtomobilov. Interval od 10.000 do 15.000 km je najbolj pogost, čeprav nekateri proizvajalci priporočajo, da upoštevate tudi svoj slog vožnje in navade.

Na primer, če je vaš avto dokaj nov in običajno vozite 20 minut ali več ter dosežete dokaj enakomerne hitrosti, ste glavni kandidat za podaljšanje časa med menjavo olja. Če pa je vaš avto starejši, je najbolje, da se držite navodil vzdrževanja, ki ga priporoča proizvajalec.

Olje zamenjajte vsakih 16.000 do 24.000 km

Če proizvajalec vašega avtomobila priporoča sintetično olje, lahko med posameznimi menjavami olja prevozite do 16.000 km ali več. Sintetično olje je sicer malo dražje od običajnega, vendar je boljše za vaš avtomobili, njegova uporaba pa je bolj prijazna tudi do okolja. 

Tags: