Servis avtoklime

Klimatska naprava v avtomobilih zahteva redno vzdrževanje, tako kot preostali del vozila.

Katere pline uporabljamo pri servisu klimatskih naprav?

Pri servisu avtoklime je v zadnjih letih prišlo do velike spremembe z vidika uporabe različnih vrst plina in kakšen vpliv imajo na okolje. 

V avtocentru Avto Vitrih se zavedamo pomena varovanja okolja. Za polnjenje avtoklime tako uporabljamo plina R134a in R-1234yf, ki imata najmanjši možni toplogredni učinek. Plin R134a je običajno hladilno sredstvo, ki se uporablja v številnih klimatskih napravah, plin R-1234yf pa se uporablja v klimatskih sistemih novih avtomobilov. 

Od leta 2017 naprej velja, da so lahko novi avtomobili na evropskih cestah, ki so bili izdelani po 1. januarju 2017, registrirani samo v primeru, da imajo klimatsko napravo polnjeno s plinom R 1234yf (ali drugim plinom, ki ima Global Warming Potential (toplogredni potencial) manjši od 150). Starejši modeli avtomobilov se še vedno lahko polnijo s plinom R 134a, ki je sicer danes še vedno v množični uporabi. 

Novi plin za avtoklime R 1234yf ima GWP = 4, torej zelo majhen prispevek h toplogrednosti in se zaradi tega ne uvršča med fluorirane toplogredne pline. V obstoječih avtomobilih, ki imajo klimatsko napravo z R 134a, se bo za servisiranje še vedno uporabljal ta plin do konca življenjske dobe  avtomobila.

Zakaj moja klimatska naprava ne deluje?

Obstaja vrsta razlogov, zakaj klimatska naprava vašega avtomobila morda ne deluje, vendar je najverjetnejši vzrok, da v sistemu ni plina, lahko pa bo potrebno popravilo kompresorja avtoklime. Tretja možnost je, da nekje pušča in sistem mora preveriti usposobljen tehnik. Vsekakor pa je potreben temeljit servis avtoklime.

Kako pogosto klimatska naprava v mojem avtomobilu potrebuje ponovno polnjenje?

Splošno pravilo je, da je treba klimatsko napravo vašega vozila napolniti in razkužiti vsaki dve leti. Klimatski sistem namreč vsako leto izgubi med 10 in 15 % plina in to še preden ste ga sploh uporabili!

Storitev servisa klime ponuja tudi pravi čas, da se v sistemu odstrani morebitne napake, kar v bistvu dekontaminira celoten sistem. To je zelo priporočljivo, saj je klimatski sistem gojišče bakterij, kar posledično vodi do slabega vonja. To je tudi razlog neprijetnih vonjav iz klimatskega sistema in lahko poslabša stanje alergijskih in astmatičnih obolenj.

Koliko časa traja polnjenje avtoklime?

Če je klimatski sistem brez napak, traja postopek približno 45 minut.