PRIŽGALA SE JE OPOZORILNA LUČKA NA ARMATURI! KAJ PA ZDAJ!?

Vsi avtomobili imajo različne opozorilne luči na armaturni plošči, ki se nanašajo na različne sisteme. Na številnih avtomobilih se te lučke prikažejo za nekaj trenutkov, ko vklopite kontakt, vendar bi kmalu spet morale ugasniti. Če ena ali več opozorilnih lučk sveti v rumeni oz. rdeči barvi, ko motor teče, je to opozorilo, da morate ukrepati, sicer lahko pride do težave z vašim avtomobilom.

Barve opozorilnih lučk

Opozorilne lučke na armaturni plošči so prikazane z rdečo, rumeno, zeleno in modro barvo, kar kaže na to, kako resna je težava. Čeprav so modre in zelene opozorilne lučke manj nujne, vam svetujemo, da upoštevate enake varnostne ukrepe, kot bi veljali za resnejša opozorila, da preprečite škodo na avtomobilu: najbolje je, da se hitro ustavite, kjer je to varno, in za nadaljnja navodila poglejte priročnik za vaš avtomobil.

Nekatere težave bo enostavno odpraviti in ne bodo posebej nujne; na primer opozorilo o nizki tekočini za pranje vetrobranskega stekla. Druge resnejše napake, označene z rdečimi in rumenimi opozorilnimi lučmi, bo moral strokovnjak nemudoma preveriti, zlasti če se nanašajo na zavore, motor, olje ali menjalnik.

Večina opozorilnih lučk je skupnih vsem znamkam in modelom avtomobilov, čeprav se njihova natančna lokacija na armaturni plošči ali okoli nje lahko razlikuje. Preučite navodila za uporabo avtomobila, da se seznanite s tem, kaj vse pomenijo. Medtem vas spodaj vodimo skozi najpomembnejše izmed njih.

Lučka za motor

Če to opozorilo zasveti v rumeni barvi, je zelo pomembno, da avto čimprej peljete na servis, saj opozarja na morebitne težave z motorjem. Ta lučka se lahko prižge pri zelo številnih težavah, zato je verjetno, da gre le za pokvarjen senzor ali manjšo težavo, vendar je ustrezna diagnoza ključnega pomena za preprečevanje morebitne škode. Če lučka zasveti v rdeči barvi, se takoj ustavite in pokličite asistenco. 

Opozorilna lučka za olje

Poleg opozorilne zavorne lučke je oljna opozorilna lučka ena najresnejših opozorilnih lučk, zato je rdeča. Puščanje olja, okvarjena črpalka ali premalo (ali celo preveč) olja lahko povzroči škodo na motorju. Morda boste morali le doliti ​​olje, da bo lučka ugasnila. V primeru, da lučka še vedno sveti, peljite avto na servis. 

Opozorilna lučka zavornega sistema

Rdeča opozorilna lučka zavornega sistema zahteva nujno pozornost. Če se rdeča opozorilna lučka prižge med vožnjo, se varno ustavite in pokličite asistenco. Mogoče je, da je raven zavorne tekočine prenizka in jo je preprosto treba dolivati, ali da je senzor obrabe zavorne obloge pokvarjen. Lahko pa gre tudi za resnejše težave z zavornim sistemom.