MENJAVA PNEVMATIK: JE RES DOBRO “ROTIRATI” SPREDNJE IN ZADNJE PNEVMATIKE?

Kaj je vrtenje pnevmatik?

Vrtenje pnevmatik je postopek spreminjanja položaja pnevmatik na vašem vozilu, ki se pogosto opravi z zamenjavo prednjih in zadnjih avtomobilskih gum. 

Pomembno je omeniti, da je to priporočljivo le za vozila, pri katerih so vse pnevmatike enake velikosti. Če se kadarkoli odločite za namestitev dveh novih pnevmatik, namestite nove pnevmatike na zadnjo os.

Obstajajo različni načini “rotiranja” pnevmatik, ki so običajno odvisni od vašega vozila.

Avtomobili s pogonom na sprednja kolesa:

  • sprednje pnevmatike je treba premakniti nazaj in ostati morajo na isti strani,
  • zadnje pnevmatike je treba premakniti naprej in zamenjati strani, na primer zadnja leva pnevmatika bo postala vaša sprednja desna pnevmatika.

Avtomobili s pogonom na zadnja kolesa:

  • zadnje pnevmatike je treba premakniti naprej in ostati morajo na isti strani,
  • sprednje pnevmatike je treba premakniti na zadnji del avtomobila in zamenjati strani, na primer vaša prednja desna pnevmatika bo postala zadnja leva pnevmatika.

Avtomobili s 4×4 pogonom:

  • vse štiri pnevmatike je treba zavrteti v križani smeri, tako da bo vaša sprednja desna pnevmatika postala zadnja leva pnevmatika, zadnja leva pnevmatika pa vaša sprednja desna pnevmatika,
  • postopek ponovimo s prednjo levo in zadnjo desno pnevmatiko.

Zakaj vrteti avtomobilske pnevmatike?

Avtomobilske pnevmatike je potrebno rotirati zato, ker se gume na sprednjem delu vozila pogosto obrabijo hitreje kot tiste na zadnjem delu. Če jih pogosto menjate, vam pomaga, da se vaše pnevmatike enakomerneje obrabljajo, in vam omogoča, da kar najbolje izkoristite njihovo življenjsko dobo. Z vrtenjem avtomobilskih pnevmatik boste zagotovili tudi njihovo najboljšo možno oprijemljivost, ko se bodo vaše pnevmatike obrabljale.

Vrtenje pnevmatik ne bo odpravilo težav z obrabo, ki jih povzročajo nepravilni tlaki napihovanja ali nepravilna obraba zaradi težav s poravnavo koles.

Kdaj vrteti avtomobilske pnevmatike?

V idealnem primeru je treba pnevmatike vrteti v intervalih 10.000 km za avtomobile in približno 6.000 km za vozila na 4×4 pogon, razen če proizvajalec ne navede drugače.

Obstajajo še drugi dejavniki, ki lahko pomenijo, da boste morali pogosteje vrteti pnevmatike: visoke hitrosti, težke obremenitve, velike razdalje ter neenakomerna obraba.